SHASTRIJI

Shastriji – Shri Viṣṇu Datta Mishra

“Probudite se! Ustanite! Idite mudracima i od njih tražite znanje.” U Svojim kasnijim govorima Shri Babaji često je citirao ove riječi iz Veda, a da posvećenici nisu shvatili koliko se brzo takvo što moglo dogoditi. Shri Mahaprabhuju – Veliki Gospod – kako je Babaji bio poznat onima pokraj Njega, bio je sve za što se tragaoc za božanskim, za istinom, za potpuno inkarniranom živučom prisutnošću vrhovne duhovne i praktične mudrosti mogao nadati da će pronači tijekom svoga života.

Kada je Shri Babaji „napustio“ Svoje tijelo u siječnju 1984. godine, ostalo je naslijeđe Njegove izgovorene riječi kao i milost nekolicine kojima se stvarno približio. Shri Shastriji je takva osoba.

On je za sebe rekao da je „slijedio Babajia kao sjenka“, pridružujući mu se na mnogim Njegovim putovanjima kroz Indiju u ulozi glavnog svečenika, slaveći vjekovni Vedski ritual- Yajnu, žrtvovanje vatri, u stotine mjesta.

Shri Shastriji je bio plodan pisac, ugledni sanskrtski učenjak te je bio jedan od najbližih učenika Mahendra Babe, koji je već dva desetljeća ranije prorekao Babajijevo inkarniranje kao Gospoda svih Gospoda i svjetskog učitelja. Tijekom svog učeništva kod Mahendra Babe, Shastriji je primio duboku pripremu da prepozna i služi Gospoda u njegovom trinaestogodišnjem fizičkom boravku na zemlji. U stvari, večinu svojih radova o Haidakhan Babi on je u mantričkim stihovima napisao mnogo godina prije Babajievog fizičkog pojavljivanja 1970. godine. (Shri Sadguru Stuti Kusumanjali“, Bombay, 1957., i Shri Sadashiva Caritramrita“, Alwar, 1958., drugo kompletirano izdanje, Haidakhan 1983.)

Kada je bio zapitan, Shastriji je istakao činjenicu da što god da je on napisao, „bilo je urađeno milošću moga učitelja i direktnim nadahnućem Samog Gospoda … ja sa samo pisajući instrument“.

Kada god je Babaji davao Svoje kratke, neslužbene govore u Svome ashramu u Haidakhanu, u podnožju Himalaya, On bi tražio od Shastrijia da ponovi svaku Njegovu riječ, prije nego što bi se one prevele na engleski. Shastriji je bio Njegov glasnogovornik, čiji je dolazak on pomogao pripremiti svojim radovimai kada je On došao, Shastriji je bio onaj koji je direktno tumačio izgovorenu riječ, vanvremensku mudrost Sanatana Dharme.

(preuzeto iz Haidakhandi Sapta Shati)